Introducció
En l’actualitat la Seguretat Social espanyola no cobreix l’atenció del part a casa a càrrec de llevadores qualificades, quan aquest sigui un part de baix risc.
El part a casa de baix risc, assistit per llevadora i prop d’un hospital per si donat el cas s’hagués de realitzar un trasllat, està avalat per la OMS com a segur per a la dona i el seu nadó.
En l’actualitat la Seguretat Social espanyola només cobreix l’atenció hospitalària del part. Altres països de l’entorn de la Unió Europea sí donen cobertura del part a casa a través de la sanitat pública.
D’acord amb l’anterior, a Espanya la dona que vulgui parir a casa es troba amb la necessitat de costejar-s’ho de la pròpia butxaca. Aquest tipus de servei normalment té un cost d’uns 2.500 euros.
La postura de Dona Llum
Dona Llum té com a missió que les dones en situació d’embaràs o part estiguin sempre assabentades de les seves opcions, quins són els seus drets sanitaris, que tinguin dades reals a l’abast i informació mèdica veraç, entre d’altres.
Només així podran prendre decisions plenament informades sobre el seu propi cos. Decisions que en aquest cas, també afectaran al nadó.
Tant el part hospitalari com el part a casa tenen avantatges i desavantatges respectivament.
Dona Llum és partidària com a associació de que les dones pareixin allà on es sentin més còmodes i segures, i de que l’atenció que rebin escullin el que escullin sigui humana i de qualitat, basada en la evidència científica.
Per últim també volem fer ressò de que Dona Llum considera preocupant que hi hagi moltes dones amb por a parir a l’hospital (normalment el segon fill) degut al tipus de tractament deshumanitzat que hi dispensen i a l’aplicació de protocols obsolets, al marge de tota evidencia científica, els quals només tenen com a objectiu la pràctica de medicina defensiva.
Diferents maneres de costejar el part a casa
Asseguradores
Encara no hi ha asseguradores que ofereixin dins de la cartera de serveis o quadre mèdic general el part domiciliari com a tal.
Dintre de les assegurances mèdiques tradicionals, existeix una modalitat consistent en assegurança de reemborsament, d’acord amb la qual us tornaran el 80-90% de la despesa (segons les condicions concretes de la vostra pòlissa).
Pot ser una molt bona opció. Per exemple si ja teniu una assegurança mèdica potser només necessiteu actualitzar-la per incloure el servei de reemborsament.
Cal fixar-se amb el tema de les carències. És a dir, planificar-ho amb un mínim d’antelació.
Bancs
Una altra opció per a algunes famílies pot ser demanar un crèdit personal al banc.
Cases de naixements i llevadores
Algunes cases de naixements o equips de llevadores ofereixen diferents facilitats a l’hora d’efectuar el pagament. Cada família ho hauria de parlar amb les persones que l’atendran i parlar sobre les diferents opcions d’acord amb la situació concreta.
Crowdfunding
Sistema de plataformes de microdonacions. Es requereix algun tipus de mitjà per a rebre les donacions (per exemple, Paypal) i fer-ne difusió a les xarxes socials, per assolir l’objectiu econòmic. Poden ajudar tan coneguts com desconeguts.
En quant a aquesta opció s’ha de tenir en compte el possible grau d’exposició mediàtic de la qüestió, ja que el part a casa a Espanya degut al desconeixement encara es considera per molts una opció excèntrica o arriscada. Les famílies que vulguin privacitat potser no es sentin còmodes amb la possible atenció que poguessin atreure.
Exemples de crowdfunding exitosos: Partkami, Dos partos dos sueños.