Jornada “Parir és Poder”


17 de maig de 2014

Centre Cultural La Bonne c/ Sant Pere Més Baix, 7

El passat dissabte 17 de maig vàrem celebrar la jornada anual de DONA LLUM titulada cartellpep“Parir és poder”, en motiu de la Setmana Mundial del Part Respectat. El lema en versió original és “Birth is empowering” i pretén conscienciar a nivell mundial sobre el poder que genera el naixement.

Estem molt satisfetes de com va anar la jornada, ja que va ser una intensa i emotiva trobada entre dones. DONA LLUM va oferir un espai per compartir, explicar, riure i plorar, i la resta ho vàrem aprofitar al màxim. Es va celebrar en un lloc tan idoni com ho és La Bonne, un centre cultural situat al carrer Sant Pere Més Baix de Barcelona.

Comencem dient que “empoderar” és un terme que no existeix en català (encara) i per això tota la comunicació oficial de l’acte inclou la paraula “poder”. Tot i així, durant la jornada es va fer servir el terme “empoderar” perquè considerem que transmet coses diferents: té a veure amb créixer, prendre consciencia, re-prendre el poder… i potser perquè és un concepte que s’ha fet servir molt al voltant del part, té fins i tot un caire femení. I, per aquesta raó, farem servir aquest concepte també durant aquest article-resum de la jornada.

La benvinguda a la jornada comença amb unes qüestions inicials que pretenen fer-nos reflexionar:

Parir empodera? Estem convençudes que parir pot empoderar. Per què? Si és un acte fisiològic i normal.

Caminar empodera? Caminem cada dia i no li donem gaire importància… I quan caminem per primera vegada? Qui no ha vist la mirada d’orgull, incredulitat i poder d’un bebè que camina per primera vegada? Vaja, aleshores sembla que un acte que hauria de ser normal, sí que empodera. I anem més enllà: si caminem per primera vegada després de molt de temps sense haver-ho pogut fer? Oh! Aleshores sembla que ens podem tornar a sentir poderosos, capaços, feliços,…

Estem d’acord aleshores que pot empoderar fer coses per primera vegada o quan fa temps que no hem sigut capaços de fer-ho. I és aleshores quan ens podem preguntar: quan el part respectat sigui la norma, quan tothom ho pugui experimentar així… seguirà empoderant?

Logo-MATER-Observatori...G1-250x98La primera ponència és a càrrec del grup MATER – OBSERVATORI DE LES MATERNITATS I PATERNITATS CONTEMPORÀNIES, format per Marta Ausona, Serena Brigidi, Laura Cardús i Sarah Lázare, un equip de joves mares antropòlogues que ens ajuden a entendre la nostra realitat a través de la contextualització antropològica. Per què ens trobem amb aquesta realitat? En quin moment la dona va confiar un moment tan transcendent i fisiològic als hospitals? Per què vivim el part com una malaltia que ha de passar? Aquestes i altres qüestions són les que van posar a sobre de la taula aquest equip d’antropòlogues. Pots aprofundir més sobre el seu projecte en aquesta entrevista.

En representació de l’Associació Catalana de Llevadores, la llevadora Laia Aguilar ens va exposar l’aclaparadora evidència científica que hi ha al voltant del paper de la llevadora com a factor de seguretat vers el part. Una llevadora que té llibertat, que atén de forma continuada i en exclusiva a una dona en el treball de part, aconsegueix molt millors resultats que si la dona està acompanyada per tot un equip mèdic. A vegades hi ha coses molt evidents, però necessitem l’evidència científica per creure’ns-ho. Una llevadora amb poder, pot empoderar a la dona i aconseguir que aquesta obtingui un part més feliç i satisfactori.

Justament després, la coneguda llevadora de Néixer a Casa, Inma Marcos parlar del “Poder de Parir” on va fer caure alguna llagrimeta d’emoció entre les assistents de la jornada. Ens va regalar frases tan contundents com aquestes: “No hi ha un acte més poderós a la terra que PARIR” o “Desmitifiquem. Un part no es perillós, no és terrible, no és un acte quirúrgic. Un part no necessita un metge”.

Abans de la breu pausa-descans, vàrem sentir el primer testimoni del dia. Sonia Molina ens relata amb senzillesa i emoció com va superar una cesària innecessària i va tenir un segon part a casa, que ella va viure amb molta satisfacció i felicitat. Un clar exemple de que es pot parir i de què PARIR ÉS PODER.

Després de la pausa, vàrem tenir l’honor d’escoltar a dues representants de l’Associació PETITS AMB LLUM: Marta Muñoz i Clara Cervelló. Varen tractar un tema tan difícil com la mort perinatal o neonatal, com afrontar-la, com donar eines als professionals per ajudar a les famílies que ho pateixen. Ens van explicar les dificultats que es troben per donar difusió a la seva tasca i per arribar a les famílies que les necessiten, i van aprofitar per regalar-nos una de les seves experiències. Des de DONA LLUM volem donar suport a totes les famílies que han patit o pateixen aquesta situació i recomanem l’assistència a grups d’ajuda mútua com els que ofereix aquesta preciosa associació.

La darrera ponència va estar a càrrec de Maria Berruezo, actual presidenta de DONA LLUM, que va tractar la lactància materna com a factor empoderador, i més quan el part no era el que desitjàvem. Va aprofitar per explicar les seves pròpies experiències amb la lactància i com aquesta va ser un factor important per a la generació del vincle amb els seus fills.

Encara vàrem poder gaudir del darrer testimoni en mans de Clara Linares, que ens va relatar una preciosa i emotiva història de superació que va emocionar a tots els assistents.

I finalment, es va emetre un petit vídeo-muntatge que us deixem veure a continuació:

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.